CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 2, 2011

KETIKA AKU KECIL

 "MERAH KUNING LAMBANG KEBANGGAAN
SELANGOR MELANGKAH KEJAYAAN
GEMURUH SORAKAN MENDEBARKAN
CABARAN DISAMBUT DENGAN KESUNGGUHAN
KECEMERLANGAN..KECEMERLANGAN..KECEMERLANGAN
JADI KEYATAAN"




FUYYOOOOHHH!!!

kagum tak?? kagum tak?? aku hafal lagu iklan time aku kecil2 dulu..haha... nampak tak betapa terujanya aku memulakan cerita pasal Negeri paling kaya kat Malaysia ni... hehe...walaupun aku bukan anak jati SELANGOR..tapi seingat aku...lagu iklan ni selalu dok tayang kat TV.. tu pasal aku cepat je hafal..lagi2 time sebelum warta berita...galak la dok tayang iklan ni..hehe...


dulu....


zaman aku kecil-kecil dulu.. if ikut mak bapak aku balik kampung time2 raya.. memang best gila la dapat berkumpul satu family besar kan... well.. aku dilahirkan dua puluh lima tahun yang lampau dalam sebuah keluarga yang agak besar bilangannya. maksud aku, sepupu sepapat yang ramai. memandangkan emak merupakan anak yang kelima daripada enam orang adik beradik, jadi just imagine berapa ramai sepupu sepapat yang aku ada and for sure most of them adalah lebih tua dari aku and ada diantaranya layak aku panggil emak instead of kakak or what so ever.

eh...dekat sini bukan aku nak cerita perihal family...eh...tidak..tidak...itu hanyalah pengenalan yang bakal aku gabung jalinkan untuk memberi satu gambaran tentang apa yang selalu bermain dibenak aku dari aku kecil sampailah dah tua bangka dah ni.. 

well..wel...wel..memandangkan sepupu sepupu aku kebanyakannya dah dewasa.. ketika aku kecil..aku acapkali mendengar mereka selalu bercerita tentang kerjaya masing-masing. selepas meninggalkan alam uniform persekolahan, ramai diantara mereka pasti berhijrah mencari pekerjaan menimba pengalaman ditempat orang.. ceh...bunyi macam jauh gila ah .. padahal pergi merantau dekat port klang..shah alam... petaling jaya, puchong and sebagainya lah..aku tak berapa nak ambil pusing sangat time tu. namun yang pastinya, bumi paling glamour dikalangan sepupu2 aku mencari nafkah ialah tak lain tak bukan bumi SELANGOR DARUL EHSAN.. 

time tu, kerja kilang pun dah kira hot dah.. dah kira kaya sungguhla dapat kerja kilang kat area Shah Alam tu... sampai dulu aku pernah berangan-angan nak jadi minah kilang kat situ bila dah habis SPM.. percaya tak?? percaya tak??? eh...silalah percaya..hahaha...well itulah realitinya budak kampung yang naif seperti aku ini.....eceh...impian seorang kanak-kanak yang tak mengerti jerih perih kepayahan mencari sesuap nasi dengan hanya berbekalkan sekeping sijil lulusan SPM mahupun SRP(zaman kakak aku dulu still SRP). kau tengok tu...kau tengok tu....excited kan aku bercerita tentang impian dan masa hadapan aku dizaman yang lampau.. hehe.. 

lantas setelah berjaya menamatkan peperiksaan SPM pada tahun 2003(ok FINE...aku tahu aku sudah semakin dewasa..huhuhu) aku tanpa ragu-ragu menghijrahkan diri sendiri ke PUCHONG, SELANGOR untuk mencari sesuatu yang dinamakan pekerjaan.. kira time tu happy gila + rasa batak + jakun sedikit lah dapat merantau ke tempat orang...walhal SELANGOR sahaja.. bukanlah sampai ke KL pun... eh...tapi bagi orang kampung macam aku... itu pon dah kira TERBAIK sangat dah... maklumlah....kat TELUK INTAn mana ada LRT.. hahaha....ok...itu adalah alasan aku yang paling kukuh kenapa aku teruja sangat sampai  kat situ..hahaha..tapi biasalah indah khabar dari rupa... seminggu aku dok cari kerja...tapi hampa... lalu aku berputus asa maka terus mengambil keputusan tanpa ragu-ragu pulang semula ke kampung halaman tercinta dengan harapan satu hari nanti...aku pasti ke sana lagi...






kau....SELANGOR...pasti akan ku jejaki...........



aku curik dekat pakcik google..hehehe





2 comments:

G-mah said...

Nak jadi minah kilang?? LOL
Pasnih jadi supervisor kilang pon boley dah pas degree. :)

bytea Mahfuz said...

hahahaha...tulah pasal... eksaited gile weh dulu kalo dengar orang keje kilang dekat sah alam..hahaha..teruja...jakun pun ade..muahahahaha

Post a Comment